By 28.05.2018. Novosti Comments Off

Hvar -150 godina organiziranog turizma

Hvar je u godini velikih obljetnica!

Grad Hvar – svjetska turistička destinacija na istoimenom hrvatskom otoku poznata po svojoj intrigantnoj ljepoti i bogatoj kulturnoj baštini – ove godine s ponosom slavi 150 organiziranog turizma. Vizionarskim osnivanjem Higijeničkog društva u Hvaru (Società Igienica di Lesina), prvog takvog u Europi, s ciljem „da pribavi sve potrebno za ugodan boravak stranaca u ovom gradu“ grupa lokalnih entuzijasta 15.5. 1868. godine postavila je temelje modernog  turizma kakvog poznajemo danas.

Proslava 160 obljetnice osnivanja Meteorološke postaje Hvar, najstarije postaje s kontinuiranim mjerenjima u svijetu, čiji su podaci o blagotvornoj klimi bili temelj pionirskoj inicijativi javne organizacije turističke ponude, te obilježavanje 160 godina od rođenja Hvaranina Ivana Vučetića, izumitelja daktiloskopije, čini ovu godinu izuzetnom za grad sunca i njegove prijatelje.

Destinacija s izvornim mediteranskim duhom otvorena je turistima iz svih krajeva svijeta i s ponosom otkriva blaga svoje bogate prošlosti. Mistična ljepota otočkih crkava i neprocjenjiva vrijednost njihovih umjetničkih djela, tiha svjedočanstva stoljetnih suhozida i gomila, tajne ilirskih ruševina i priče uskih kamenih ulica, samo su dio bogate riznice koju otok čuva još od vremena antike. Plodna renesansa na svome je vrhuncu iznjedrila najstarije javno kazalište Europe otvoreno 1612. godine na katu povijesnog brodogradilišta Arsenala, pokazavši razinu kulture i urbanog života u malom otočkom gradiću u srcu Jadrana. Monumentalnost tvrđave Fortice, čuvara grada i luke iz 16. te elegancija gradske vijećnice Lođe iz 17. stoljeća uokviruju renesansni šarm gradske arhitekture u kojoj se venecijanska cvjetna gotika plemićkih vila isprepliće s jednostavnošću ribarskih i težačkih kuća. Istu slojevitost otočkog života turisti će pronaći u gastronomiji lokalnih chefova i tradicionalnim jelima Hvara što su zaslužila biti na UNESCO-m zaštićenoj listi nematerijalne baštine svijeta. Ljubitelje vina očarat će autohtone sorte i 2400 godina tradicije vinarstva što je otok očuvao još od doba starih Grka. Moderni nomadi rado će ga odabrati i zbog aktivnog turizma: jedrenje, kajaking i ronjenje u zaštićenom arhipelagu Paklenih otoka, pješačenje i biciklizam po antičkim stazama i putovima što ih je dubila Napoleonova vojska, otkrivanje otoka u jeep-safari avanturi, divni su načini da se doživi Hvar, jedinstven otok sa čak pet spomenika svjetske baštine na listi UNESCO-a.

Otvoren svijetu još antičkih vremena, nekadašnje  zimovalište venecijanske flote i istinska metropola mora, Hvar je postao i ostao magnet za turiste. Poznat kao austrougarska Madeira i nezaobilazna ljetna destinacija između dva svjetska rata, jugoslavenski i hrvatski Saint Tropez kojeg su posjećivali nebrojeni svjetski jet-seteri i okrunjene glave, danas je ponosan slavljenik kozmopolitskog duha i baštinik bogate turističke tradicije.

ŠTO NE SMIJETE PROPUSTITI:

Svakako kušajte forsku gregodu, jednostavno jelo hvarskih ribara spravljeno na tradicionalan način od ribe, krumpira, maslinovog ulja i luka, vrhunsku deliciju o kojoj se priča i na kraljevskim dvorovima.

NEKOLIKO KRATKIH DETALJA:

 • prosječno 2726 sunčanih sati godišnje
 • 3054 – rekordan broj sunčanih sati izmjeren je 2003. godine
 • najstarije javno kazalište Europe osnovano je 1612. g.
 • renesansni Hvar izgrađen je prodajom/izvozom usoljene srdele
 • prvi sagrađeni hotel 1899. dobio je ime po carici Elizabeti / Sissi
 • čipka od agave hvarskih benediktinki UNESCO-m zaštićen spomenik baštine
 • 160 godina meteorologije
 • Ivan Vučetić, izumitelj daktiloskopije – metode otiska prsta, rođen je u Hvaru prije 160 godina
 • Hvar je jedini otok na svijetu s pet UNESCO-m zaštićenih spomenika baštine
 • mediteranska prehrana otoka Hvara na UNESCO-voj listi spomenika baštine
 • 2400 godina tradicije vinarstva na otoku
 • na otoku je pronađen najstariji crtež broda na svijetu iz vremena neolitika